Kommunhuset i Krokom. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Yngling tog sitt liv – utredningen kring självmordet underkänns helt

Uppdaterad
Publicerad

Det blåser på nytt kring socialnämnden i Krokom. Utredningen kring ett tragiskt självmord underkänns helt av IVO, Inspektionen för vård och omsorg. 

Ärendet utgår från en händelse 31 oktober förra året. En person sågs hoppa från en bro och hans döda kropp hittades dagen efter. Den döde var en ensamkommande yngling som bott hos ett stödboende. Det inträffade anmäldes enligt Lex Sarah som ett allvarligt missförhållanden.

Socialnämndens lösning för att något liknande inte ska hända igen, är att en blankett införs. Denna blankett ska användas vid in- och utskrivningar och bland annat handla om vilka särskilda insatser som krävs i varje fall.

Efterlyser granskning och fler uppgifter

IVO avslutar just det här ärendet. Men inleder direkt ännu ett eftersom man anser att Krokoms kommun inte fullgjort sin utredningsskyldighet.

Den nya utredningen inriktar sig således på kommunens utredning av självmordet. IVO efterlyser en granskning av bakomliggande orsaker. Man vill också se socialtjänstens handläggning utredd, exempelvis om ynglingens behov och vilka bedömningar som gjorts om honom.

Det framgår inte av handlingarna vad som kan ha varit utlösande orsak till den sorgliga händelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer