Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det här huset i Borgvattnet har fått ny ägare tack vare det nya gemensamma projektet. Foto: SVT

Tomma hus i östra Jämtland ska locka fler till bygden

Publicerad

De som har hus som sällan används får brev med frågan om dom vill ha hjälp med att sälja. Syftet är att hjälpa de som vill flytta till byarna att hitta bostäder.

– Det är många hus i området som står tomma och det vill vi ändra på, säger Lars-Erik Jonsson från byn Selsålandet.

Det är de åtta byarna Boberg, Björkvattnet, Borgvattnet, Fullsjön, Köttsjön, Selet, Selsålandet och Skyttmon i östra Jämtland som nu gått samman och skickat brev till 57 fastighetsägare i bygden vars hus står tomma.

På tisdagskvällen träffades ombuden från respektive by för att se hur man ska gå vidare med husprojektet och vad mera man kan samarbeta med. Foto: SVT

– Uppmaningen är egentligen att de ska fundera på sitt fastighetsinnehav. Ska du bo där, ska du använda det eller står det bara? Då kan vi hjälpa till att hitta en köpare, säger Lars-Erik Jonsson från byn Selsålandet.

Hittills har ett 20-tal fastighetsägare hört av sig och i slutet av sommaren fick ett hus i Borgvattnet ny ägare tack vare det här projektet.

– Det är en hel del tomma hus i de olika byarna och vi vill ha en levande bygd, säger Jenny Andersson från byn Borgvattnet. Foto: SVT

– Jag tror att det viktigaste är att få hit folk som faktiskt vill bo här. Det vore ju fantastiskt om barnfamiljer vill flytta hit som kan leva här i generationer, säger Jenny Andersson från byn Borgvattnet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer