Foto: TT

Toppolitiker åtalas för förföljelse

Uppdaterad
Publicerad

En toppolitiker i Jämtland med många tunga uppdrag åtalas för olaga förföljelse. Under fem månader har politikern skickat hotfulla brev till en kvinnlig kärleksrival, hävdar åklagaren. Politikern själv erkänner ofredande. – Jag får ta mitt straff, säger hon.

Åtta hotfulla brev skickades till målsägande under 2014 och 2015. I breven stod det hotfulla saker som ”du kommer aldrig gå säker, det ska du ha jävligt klart för dig”. Enligt åklagaren är det den nu åtalade politikern som ligger bakom hotbreven som undertecknades ”Observatörerna”.

”Du kommer aldrig gå säker”

Kvinnan uppmanas i breven att sluta träffa den man hon har en relation med. Språkbruket i breven är väldigt grovt och kvinnan hotas att utsättas för sexuellt våld om hon inte lyder uppmaningen.

”Ser vi att du börjar träffa mannen i fråga hemma hos dig, hos honom eller på någon annan plats så förstår vi att du har ett sexuellt behov som måste dämpas”, står det i ett av de brev som åklagaren lägger fram som bevis.

Brevet fortsätter: ”Det är några grabbar i gänget som har bestämt sig för att åka hem till dig och lösa det behovet för all framtid om du inte lägger ned hela projektet. Du kommer aldrig att gå säker”.

I ett annat brev undertecknat ”Observatörerna” står det att kvinnan bör börja barrikadera sina fönster och se sig över axeln.

Fingeravtryck på breven

Politikern åtalas nu för olaga förföljelse enligt stämningsansökan och politikern har erkänt brottet ofredande men förnekar olaga förföljelse.

– Jag får ta mitt straff för det, säger politikern i ett pressutskick.

Bland den övriga bevisningen finns DNA som inhämtats från de aktuella breven. DNA som pekar mot den åtalade politikern.

”Får leva med konsekvenserna”

Vilka konsekvenser affären kan få för hennes politiska uppdrag kommer hon nu att diskutera med sina partikamrater, meddelar politikern.

– Under några kaotiska månader i mitt liv för ett och ett halvt år sedan när jag var i kris gjorde jag saker som inte var rationella, försvarbara eller för den delen begripliga. Nu inser jag såklart hur vansinnigt det var, och får leva med konsekvenserna, säger politikern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.