Den misstänkte rånaren, som nu dömts, greps av polisen när han kom fram med tåg till Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg, TT

Tre års fängelse för rånet mot macken i Rätan

Uppdaterad
Publicerad

Rånet mot bensinmacken i Rätan, i november, gick snabbt att klara upp. Kassörskan kände nämligen igen rånaren och han har nu dömts till tre års fängelse.

Den 12 november hade mannen först kommit in och handlat i butiken. Några timmar senare kom han in igen och då var han både maskerad och beväpnad med kniv.

Han behandlade sedan under rånet kassörskan påtagligt brutalt. Han kastade ned henne på golvet, och tryckte fast henne med ett knä samtidigt som han höll kniven mot hennes hals.

Bands med plastpåsar

Hon bands också med plastpåsar och kvinnan tvingades att öppna kassaskåpet och visa var pengarna fanns.

Polisen kom till platsen efter en och en halv timme och kvinnan kunde redan då berätta vem hon ansåg låg bakom rånet. Ett vittne hade också sett en bil som rimligen måste ha varit rånarens, köra i full fart i riktning mot Östersund.

Greps i Stockholm

Den nu dömde mannen greps sedermera när han klev av tåget i Stockholm. Under hela utredningen och genom rättegången hävdade mannen att han tagit en tablett som gjort att han överhuvudtaget inte minns något rån.

Kassörskan har naturligtvis haft det jobbigt tiden efter rånet. Hon orkar inte jobba ensam i macken så hon har tvingats avstå vissa arbetspass, vilket också vägs in i det skadestånd som dömts ut till henne.

Mannen döms nu att betala drygt 54 000 kronor i skadestånd. Drygt 50 000 ska han också betala till företaget som driver macken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.