Bakom ryggstödet i en falskregistrerad bil hittade polisen två av de stulna vapnen. Foto: Ur polisens förundersökning

Tre åtalas för grovt vapenbrott och stöld

Uppdaterad
Publicerad

Tre män från länet åtalas för att ha brutit sig in i en bostad i Strömsunds kommun där de stulit ett vapenskåp med vapen. Två av de tre dömdes i början av juni till fängelse för inblandning i den så kallade Laxsjöhärvan.

De tre männen, 26, 30 och 38 år gamla åtalas för att någon gång mellan den 8 och 11 juni ha brutit sig in i ett hus i en by i Strömsunds kommun, där de ska ha stulit ett vapenskåp innehållande vapen.

I skåpet fanns två hagelgevär och två kulgevär.

Vapnen hittades av polisen den 11 juni i en bil som kontrollerades. Polisen hade fått tips om att en falskskyltad bil fanns i området. I bilen påträffas också en av de åtalade. De båda andra åtalade greps senare.

Dömdes till fängelse dagarna innan

Bara dagar innan, den 6 juni, hade två av de åtalade, den 38-årige mannen och den 30-årige mannen, dömts till fängelse för inblandning i den så kallade Laxsjöhärvan. 38-åringen fick fängelse i ett år och nio månader för bland annat grov stöld, grovt häleri och vapenbrott. 30-åringen fick fem månaders fängelse för bland annat vapenbrott och medhjälp till stöld.

Tilläggas kan att den 38-årige mannen som dömdes till fängelse i juni har överklagat domen till hovrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.