Räddningshelikopter Foto: TT

Tre döda hittade i sjön Rogen

Uppdaterad
Publicerad

Tre danska medborgare har hittats döda i sjön Rogen i västra Härjedalen. Det rör sig om två medelålders män och en sexårig pojke, son till en av männen, uppger Helena Hroh på polisen i Östersund till SVT Nyheter Jämtland.

De tre ska ha varit på kanotsemester och skulle ha varit tillbaka den 22 Juli. När de inte hörde av sig till anhöriga i Danmark och inte heller hade lämnat tillbaka den hyrda kanoten så larmades polisen i Östersund vid 15-tiden igår torsdag.

Stor sökinsats

Sökande pågick i både Norge och Sverige, under ledning av polisen i Östersund. Svensk polishelikopter, norsk räddningshelikopter, civil helikopter, poliser, polishund med förare, fjällräddare och frivilliga sökte i det aktuella området.

Vid halvåttatiden på torsdagskvällen hittades en kantrad kanot i vattnet av en polishelikopter. Kort därpå hittades de tre personerna avlidna i vattnet.

Beskrivs som livsfarligt paddelvatten

På hemsidan grenselandet.se beskrivs Rogen så här:

”Kanot är ett bra sätt att under sommaren ta sig fram genom Rogens naturreservat. Det är härligt att glida längs Rogens stränder och se alla stenblock som man slipper hoppa fram emellan, eller paddla från Käringsjön ut i labyrinter av småsjöar. Men det är ingen söndagspaddling. De små flikiga sjöarna sitter inte ihop, så du måste vara beredd att bära kanoten, ibland flera hundra meter. Och det nyckfulla vädret kan snabbt förvandla den stora sjön Rogen till ett livsfarligt paddelvatten.”

”Väldigt kallt i vattnet”

– Alla tre ska ha haft flytväst men det ska vara väldigt kallt i vattnet, säger Helena Hroh på polisen i Östersund till SVT Nyheter Jämtland.

Det finns inga misstankar om något brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.