Det blir bara tre veckors sammanhängande sommarsemester för många vårdanställda i sommar. Det beskedet ger hälso-och sjukvårdsdirektör Maria Söderkvist, något som Vårdförbundets ordförande Roger Bergebo, är kritisk till. Foto: SVT

Tre veckors sommarsemester för vissa vårdanställda inom Region Jämtland och Härjedalen

Uppdaterad
Publicerad

Många sjukvårdsanställda inom region Jämtland Härjedalen får bara tre veckors sammanhängande semester i sommar. Hälso-och sjukvårdsdirektör Maria Söderkvist motiverar beslutet i videon ovan. Vårdförbundet är starkt kritiskt. Hör ordförande, Roger Bergebo, kommenterar det hela i videon ovan.

Om läget vanligtvis är kärvt inom vården under somrarna så är läget – inte helt överraskande – ännu mer kritiskt inför den här sommaren på grund av pandemin. Det visar en enkät som SVT skickat till samtliga regioner i landet om hur planeringen för sommaren ser ut.

Så skriver hälso-och sjukvårdsdirektör Maria Söderkvist , region Jämtland Härjedalen, i sitt svar:

Vårdsommaren 2020

”Att vi i år tvingas omfördela regionens sjukvårdsutbildade personal för att möta behovet inom Covid-vården förändrar läget drastiskt jämfört med föregående år”, fastslår hon.

Två IVA-avdelningar

I regionen har sjukvården nu tre flöden till akutmottagningen istället för ett som i normala fall, två IVA-avdelningar istället för en (en ren och en oren) och ökad påfrestningen på primärvården.

Mot den bakgrunden kommer nu sjukvårdspersonal inom det som kallas ”AnOpIVA” det vill säga anestesi, operation och intensivvård, att få dela upp sin sommarsemester. Tre veckor sammanhängande semester i sommar och den fjärde veckan får sedan tas ut september till december. Den fjärde veckan förläggs under september, oktober, november eller december. Semesterveckor  som flyttas till september inom AvOpIVA ersätts med 15000 kronor extra per vecka och oktober-december ersätts med 20000 per vecka.

Mer om det kan du höra i videon ovan.

Här kan du läsa regionens samtliga svar på SVT:s frågor om vårdsommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdsommaren 2020

Mer i ämnet