Trots dödsolyckan – i Optand hoppar de vidare

Publicerad

Dödskraschen i Umeå i helgen har väckt förstämning, långt utanför fallskärmskretsar. Men hos klubben i Optand vilar inga tveksamheter. Visst ska de fortsätta med sin favoritsport.

Att nio personer omkom i helgen är möjligen en tankeväckare. Men hopparna ser det inte riktigt som en fallskärmsolycka, utan snarare en flygolycka. Och riskerna har inte ökat bara för att ett plan störtade.

– Man kan jämföra med om ett hockeylag skulle dödskrascha i bussen på väg till en match. Ingen slutar väl spela hockey för det, menar Håkan Schwartz. Han är chefsinstruktör i Optand.

Håkan säger att klubben i Umeå agerat helt riktigt. Det handlar om att ta hand om varandra. Så mycket annat finns inte att göra.

Och många i just den här klubben vet vad de pratar om. För precis 15 år sedan skedde en dödsolycka även här när ett plan med hoppare störtade direkt efter start.

– Vi hoppar vidare för att hedra de omkomna. Om det varit jag som förolyckades så skulle jag önska att de andra hoppar vidare, säger Malin Eriksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer