Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lena Bengtsson och Marina Andersson jobbar med historieland på Jamtli – i klippet berättar de om de anpassningar som de tvingats och göra Foto: SVT

Trots ekonomiska svårigheter – nu öppnar historieland på Jamtli

Uppdaterad
Publicerad
I veckan gick dörrarna upp för historieland på Jamtli i Östersund och med det är sommarsäsongen i full gång. Friluftsmuseet har dock haft en tid med ekonomiska svårigheter och har tvingats varsla fyra personer. Ännu är situationen svår och utan ekonomisk hjälp kommer läget att bli ännu allvarligare i höst.

Huruvida Jamtli kommer att finnas kvar i sin nuvarande form efter hösten återstår att se.

– Det är fortfarande ett mycket osäkert läge och vi väntar på hur pengarna från kulturrådets krispaket ska fördelas, säger Olov Amelin, landsantikvarie och chef på friluftsmuseet Jamtli.

Det ekonomiska läget har gjort att Jamtli varit tvungna att varsla fyra personer. Trots det är nu sommaraktiviteterna i full gång med ett coronanpassat historieland.

Coronaanpassat historieland i sommar

– Historieland är en viktig verksamhet för oss för att få in intäkter och vi försöker att behålla den personal som vi har. Historieland bidrar till att vi kan gör det, säger Amelin.

Tidigare besökare av historieland kan märka av coronaanpassningar genom att alla aktiviteter är utomhus och att de har skådespelare som går runt och tydliggör vilket avstånd besökarna bör hålla mellan sig och andra.

Lena Bengtsson, eller Stina Ersdotter som hon heter när hon skådespelar i den historiska miljön, förklarar hur de har fått anpassa miljöerna och att besökarna har full förståelse för anpassningarna som de har tvingats göra.

Se klippet ovan för att höra mer om Jamtlis anpassningar till corona, samt hur museet jobbat med ekonomin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer