Trots rekordvintern – motvind för Medvinden

Uppdaterad
Publicerad

En rejälare vinter än denna var det länge sedan länet fick uppleva. Faktum är att det varit för mycket snö för att det ska gå att få till banorna för långfärdsskridskor på Storsjön.

Isen på Storsjön hade just lagt sig. Då inleddes en period med snöfall som bäddade in isen i ett värmande täcke. Därför kunde inte isen växa sig tillräckligt tjock.

Snö blev slask

Snötäcket förvandlades sedan till slask eftersom det hela tiden sipprade vatten från sjön.

Så började hela processen om igen. Ovanpå det blöta slasket bildades en ny is. Till råga på allt kom ännu ett kraftigt snöfall som hindrade nedfrysningen.

– Det kan mycket väl bli så att Medvinden inte kan öppnas i vår. Vi har för dålig is att jobba med, förklarar Medvindens Janne Carlsson.

Ingen riktig kärnis

Den perfekta skridskoisen får man genom så kallad kärnis. Och just nu ser det inte gynnsamt ut för att sådan ska bildas.

Här finns också förklaringen till att isvägarna kan öppna men inte Medvinden. På bilvägarna behöver inte isytan vara så bra. Man packar bara ihop is, snö och slask som sedan får frysa. På det underlaget är det inga problem att köra bil.

Att röra sig ute på Storsjöns is kan nu ha sina problem. På många ställen finns så kallad dubbelis. Trampar man igenom översta islagret så blir man blöt om fötterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.