Niklas Carlsson från Åre är IBU:s nye generalsekreterare. Foto: SVT

Tuff tid väntar för IBU:s nye generalsekreterare

Uppdaterad
Publicerad

I början av augusti blev det klart att Niklas Carlsson från Åre blir Internationella Skidskytteförbundets nye generalsekreterare. Ett jobb många kanske skulle tveka att hoppa på just nu.

Niklas Carlsson har erfarenheter från både svenska och Internationella Skidförbundet FIS. Så sent som i vintras var han vd för det bolag som arrangerade alpina VM:et i Åre.

– Jag funderade på vad jag skulle göra efter VM, om det skulle bli idrott eller kanske näringsliv. Men idrott har alltid legat mig varmt om hjärtat och att jobba internationellt är en extra spänning, säger Niklas Carlsson.

Polisrazzia och mutanklagelser

Formellt tillträder Niklas Carlsson tjänsten som generalsekreterare för IBU (International Biathlon Union) i början av september, och han kommer in i förbundet efter ett turbulent tid. I april 2018 gjorde österrikisk polis en razzia på IBU:s kansli i Salzburg.

Den ryske visselblåsaren Gregorij Rodtjenkov, som ligger bakom att den stora ryska dopinghärvan uppdagades, hade lämnat uppgifter om att IBU:s dåvarande ordförande Anders Besseberg och generalsekreteraren Nicole Resch ska ha låtit sig mutas för att IBU skulle mörka den ryska dopningen.

Imponerad av det arbete som gjorts

I september 2018 valdes svenske Olle Dahlin till ny ordförande för IBU, och nu kliver alltså Niklas Carlsson in som ny generalsekreterare.

Nu står IBU inför jobbet att återupprätta skidskyttevärldens förstroende. Men den utmaningen är inget som avskräcker Niklas Carlsson.

– Jag är imponerad av det arbete som man gjort på ganska kort tid. Dom nya riktlinjer som tagits fram gör att vi ganska snart kommer vara bäst i klassen tror jag, säger Niklas Carlsson.

Hör mer om hans tankar om det nya jobbet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.