Det kan du göra för att hjälpa vilda djur efter extrema fjällvädret

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals rävar, rådjur och harar riskerar att dö till följd av extremvädret i de svenska och norska fjällområdena, varnar Världsnaturfonden (WWF). Nu vädjar WWF till allmänheten att hjälpa de vilda djuren med stödutfodring.

– Även om det blir som en droppe i havet så finns det ändå saker man kan göra, säger naturvårdsexpert Tom Arnbom som ger sina tips i videon.

Himlafloden Gyda drog tidigare i veckan in över Norge med varningar för riklig nederbörd och jord- och slaskskred i extremvädrets spår. På andra sidan gränsen utfärdade SMHI varningar för skyfallsliknande regn, högfjällshotellet i Storlien översvämmades och jämtländska skolor fick stänga eftersom ovädret riskerade att orsaka trafikproblem.

Nu varnar Världsnaturfonden WWF för att plusgraderna i kombination med de extrema skyfallen kan leda till massdöd bland djur i de svenska och norska fjällområdena.

– Det som har hänt de senaste åren och med klimatförändringarna är att det blir mer och mer vinterregn, säger organisationens naturvårdsexpert Tom Arnbom till TT.

Svårt med skare

Om det bildas hård skare riskerar djur att svälta ihjäl då de inte når ner till maten under snön. Det handlar om tusentals rävar och rådjur som står inför möjlig matkris. Men snö fungerar också som skydd för oväder för djur som ripor, orrar, tjädrar och harar.

– Snön är fantastisk när den är mjuk, den isolerar. Men blir det nya stormar och det är fruset så kan inte de här djuren gå ner och gömma sig. Då finns risk för att de fryser ihjäl, säger Tom Arnbom.

Ett annat orosmoln är hur det ska gå för de gnagare och andra smådjur som under vintern lever i utrymmet mellan marken och snön. Om vattnet som nu har runnit ned till marken fryser kommer de inte heller åt sin mat.

Det finns ingen myndighet som har något ansvar för vilda djur som hotas av svält. Därför vädjar nu WWF till allmänheten att hjälpa till. Se mer i videon ovan.

Samebyar söker stöd

Det är inte bara vilda djur som drabbas. Bristen på bete för renarna har gjort att många samebyar i norra Sverige i vinter har ansökt om ekonomiskt stöd, så kallat katastrofskadeskydd, från Sametinget.

– Renarna har inte bara svårt att komma åt maten, de har också svårt att känna doften av den. Häromdagen var det en renskötare som sade att han hade fått använda yxa för att komma genom skaren, säger Tom Arnbom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.