Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ukrainas framtid hänger på hur vi i väst kan upprätthälla intresset för konflikten” menar Håkan Gunneriusson. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Östersundsforskaren om Ukrainakriget: ”Deras framtid hänger på intresset i väst”

Uppdaterad
Publicerad

Sex månader efter Rysslands invasion av Ukraina har nog många förvånats över landets förmåga att stå emot.

Men deras framtid hänger direkt på Europa och västvärldens vilja att fortsätta att bidra, när det hamnar i konflikt med egna ekonomiska intressen, menar forskaren Håkan Gunneriusson.

Håkan Gunneriusson är lektor i statsvetenskap och forskare vid Risk and crisis research center, RCR på Mittuniversitet i Östersund samt docent i krigsvetenskap.

Han tror att många, inte minst Ryssland, förvånades över det stöd Europa och västvärlden gett Ukraina i militär materiel, men menar att krigsinsatsen framåt är helt beroende av hur man kommer fortsätta bidra.  

Ukrainakriget och Jämtland

– Hur är tålamodet här i väst? Hur mycket kan vi upprätthålla intresset, cyniskt sett, för konflikten när det kommer vara i konflikt med vårt eget välstånd.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakriget och Jämtland

Mer i ämnet