Bilden är tagen i ett annat sammanhang och har ingenting med kvinnan i artikeln att göra. Foto: TT

Undernärd kvinna på särskilt boende avled – vårdbolag får kritik

Publicerad

Anhöriga till en äldre kvinna som avled på ett särskilt boende i länet skickade in en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) med anledning av att kvinnan inte fick i sig tillräckligt med mat och dryck. Nu riktar IVO kritik mot vårdbolaget som driver boendet.

Under över en månads tid försökte personal på boendet registrera kvinnans näringsintag. Detta misslyckades trots påminnelser och avvikelserapporter från en sjuksköterska.

Syftet var att sammanställa underlag för kontakt med en dietist, men kvinnan avled innan det hanns med.

IVO bedömer också utifrån journalen att kvinnan kände sig orolig över att personalen saknade kunskap om hennes behov, samt att personalen ibland inte svarade på larm.

Anhöriga försökte larma om missförhållande tidigare

Enligt kvinnans anhöriga så försökte de flera gånger larma om missförhållande på boendet till den berörda kommunen utan resultat. Därför skickade de själva in en anmälan till IVO.

I sitt beslut framkommer det nu att IVO:s riktar kritik mot vårdbolaget som driver boendet. Kritiken handlar både om bristande uppföljning av kvinnans näringsintag och bristande klagomålshantering och återkoppling till anhöriga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer