Unik rättegång avslutas

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen avslutas den unika rättegången mot två chefer i Krokoms kommun som ställts till svars för att ha orsakat en tidigare anställds självmord.

Lasse Persson jobbade som socialsekreterare i Krokom. I juni 2010 tog Lasse sitt liv. Den utlösande faktorn till hans depression var situationen på arbetsplatsen, menar hans fru Maria Lundqvist Persson.

Lasse beskrivs av sin fru som en engagerad socialsekreterare som värnade de svaga. Efter en schism med en chef blev situationen allt värre. Lasse kände sig mobbad.

Efter Lasses självmord polisanmälde hans änka två chefer i Krokoms kommun. De åtalades senare misstankta för brott mot arbetsmiljölagen och vållande till annans död.

Åklagaren menade att de två cheferna kunde ställas till svars, eftersom de inte tagit sitt ansvar enligt arbetsmiljölagen. Bristerna har skett antingen med uppsåt eller av oaktsamhet.

Förnekar brott

De två chefer som är åtalades förnekar brott. De menar att de inte har brutit mot arbetsmiljölagen utan vidtagit en rad åtgärder för att förbättra situationen på Lasses arbetsplats och att de uppfyllt de krav som lagen ställer på dem när de gäller att förebygga och förhindra ohälsa. Dessutom har försvaret hänvisat till tre läkare som Lasse varit i kontakt med. Ingen av dem uppger att han visat tecken på att vara självmordsbenägen.

Under rättegången har en rad vittnen att hörts, bland annat Lasses sju kollegor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Chefer åtalas efter självmord

Mer i ämnet