Jan Gunnar Skogås välkomnar patienter från Härjedalen till norska Röros. Foto: Arkivbild/SVT.

Unikt avtal om vård över gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Boende i västra Härjedalen kan välja var remissen till specialistvård ska skickas – till Östersund eller norska Röros.

De cirka 2 000 som bor väster om Lossen i Härjedalen har fått en ny valmöjlighet. En möjlighet att välja på vård 22 mil bort i Östersund eller sju mil bort i Rörös. De som har besökt hälsocentralen i Funäsdalen och fått en remiss till en specialist av en distriktsläkare kan alltså välja mellan de två sjukhusen.

– Vi är mycket glada för det här samarbetet, säger Jan Gunnar Skogås, avdelningschefen för Röros sjukhus. Det stärker oss båda. Och varför ska patienter behöva längre än nödvändigt för att få vård.

Kortare köer i Röros

De svenska patienter som väljer att åka västerut har rätt till samma vård som de norska patienterna. De hamnar i samma kö och får träffa samma patienter. Och Jan Gunnar Skogås säger att sjukhuset i Röros kan erbjuda kortare köer.

Och nu kommer svenska patienter och förlänger kön?

– Nej, så ser vi det inte. Det här något vi klarar av. Det handlar om ett område med cirka 2 000 invånare, de klarar vi.

Brett utbud av specialister

Sjukhuset i Röros har bara planerad vårdbesök, men utbudet av specialister är stort.

– Vi har dagkirurgi och specialister inom ortopedi, gynekologi, psykiatri, dialys, ögon och öron. Dessutom har vi fysioterapeuter och tandvård där patienter behöver sövas, säger Jan-Gunnar Skogås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.