Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett bronsspänne som det här leder tankarna till att graven bör vara från tidig vikingatid. Dvs 800-talet eller möjligen 900-talet. Hör mer om fyndet i klippet. Foto: Björn B Schäfer, SVT

Unikt fynd från vikingatiden i Jämtlandsfjällen

Uppdaterad
Publicerad

En fjällvandrare hittade bronsspänne när han satte upp sitt tält. Länsmuseet Jamtli har nu hittat ytterligare föremål på platsen.

Det var under en vandring i Jämtlandsfjällen förra året som en turist skulle slå upp sitt tält i närheten av en led. Han lyfte på en sten och hittade då ett märkligt metallföremål. Först i år kom fyndet till länsmuseets kännedom och när chefsarkeologen Anders Hansson fick se en bild på det så häpnade han.

– Jag tänkte att det här är ju bara för bra för att vara sant. Det är superkvalitet, det är vikingatid och rimligen borde den komma från en kvinnograv uppe på fjället. Vilket är jätteovanligt. Och första gången här i Jämtland.

Fler fynd

Under torsdagen flög personal från länsmuseet upp till den hemliga fyndplatsen på fjället för att göra en första arkeologisk undersökning och det tog inte lång tid innan ytterligare ett bronsspänne hade hittats.

– Bara några centimeter under ett torvlager hittade vi spännet bland brända rester av ben, berättar Anders Hansson.

Nu planeras för en större undersökning nästa sommar eftersom fyndet är så pass unikt.

Se mer av fyndet i klippet ovan och hör arkeologen Anders Hansson berätta mer om den ovanliga kvinnograven i fjällvärlden.

Vad gör jag om jag hittar ett gammalt föremål?

Enligt kulturmiljölagen är fornfynd föremål från förhistoriska eller äldre tider (före 1850) som saknar ägare när de påträffas.

Anmäl till Länsstyrelsen

Om du hittar ett fornfynd som helt eller delvis består av guld, silver, brons eller annan kopparlegering är du skyldig att erbjuda staten att lösa in det mot betalning, sk hembudsplikt.

Hittelön

Hittelön ges för fornfynd som av en tillfällighet gjorts i eller vid en fornlämning och har samband med denna. Hittelönen motsvarar en tiondel av fyndets värde och är skattefri.

Inlösenersättning

Inlösensersättning ges för fornfynd som hittats under andra omständigheter än i eller vid en fornlämning. Staten har förköpsrätt till vissa fornfynd vilket betyder att upphittaren ska erbjuda staten att köpa föremålen. Inlösensersättningen motsvarar fyndets hela värde och är skattepliktig.

Fornfynd som staten inte löser in återlämnas till upphittaren.

Fyndets kulturhistoriska värde är i allmänhet mycket större än dess ekonomiska värde.

Källa: Riksantikvarieämbetet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.