Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mittuniversitetet coronaanpassar utbildningar. I klippet berättar Anna Olofsson, dekan vid den humanvetenskapliga fakulteten vid Mittuniversitetet, om hur anpassningen ska gå till. Foto: Jakob Wesslund/SVT

Universitetet coronaanpassar utbildningar – studenter får studera på campus i höst

Publicerad

Under våren har studenterna lyst med sin frånvaro på campus i Östersund då Mittuniversitetet haft onlineutbildningar i syfte att minska smittspridning av covid-19. Men nu satsar lärosätet på att coronaanpassa undervisningen och till höstterminen kommer ett begränsat antal studenter att få studera som vanligt i universitetets lokaler.

Det är framförallt nya studenter som kommer att nyttja universitetets lokaler i Östersund och Sundsvall till hösten. Det är även tänkt att studenter vars utbildningar innehåller många praktiska moment kommer att hålla till på universitetsområdet. För Östersunds del handlar det om 300-400 studenter som studerar på campus hela terminen och cirka ytterligare 300 som närvarar för enstaka moment såsom föreläsningar eller tentamen. Övriga studenter kommer att fortsätta med utbildningar över internet. 

– Många av våra utbildningar är förlagda till campus av en anledning och då är det bättre att ge studenterna möjlighet att läsa här, äger, Anna Olofsson, dekan vid den humanvetenskapliga fakulteten vid Mittuniversitetet, som ansvarar för att planera fakultetens utbildningar. 

Följer riktlinjer 

Bakgrunden till att man nu kan öppna på nytt är regeringens beslut från tidigare i sommar som säger att universitet och högskolor kan bedriva campusförlagd utbildning så länge man arbetar förebyggande för att förhindra smittspridning. Mittuniversitetet har kommer att vidta flera åtgärder för att hålla utbildningarna coronaanpassade.  

– Det ska inte finnas risk att det blir för stora grupper och vi trycker på att man ska hålla god hygien och stanna hemma om man är sjuk, säger, Anna Olofsson.

Hur säkert är det att öppna upp universitetet under en pågående pandemi?

– Vi följer alla riktlinjer som vi är ålagda att följa och man har gjort bedömningen att det är okej att driva viss utbildning på campusområdet. Sen vill jag betona att den absolut majoriteten av våra utbildningar kommer att fortsätta vara på distans och att det handlar om en väldigt liten grupp studenter som kommer få vara på campus.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet