Det blåser ordentligt i skidbacken i Hamra, Tänndalen. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Uppmaningen: Håll er inomhus

Publicerad

Obefintlig sikt, vindar upp till orkanstyrka och stark köldeffekt gör att allmänheten uppmanas att hålla sig inomhus under juldagskvällen och natten.

Stormen Staffan beräknas dra in över Jämtland med början 16-tiden på juldagen och sen hålla i ett par timmar.

I fjälltrakterna blir förhållandena mycket svåra med obefintlig sikt, vindar upp till orkanstyrka och stark köldeffekt.

– På fjälltopparna har vi rapporter om vindstyrkor på över 25 meter per sekund, säger SVT:s meteorlog Helen Tronstad.

Storlien har haft 24 meter per sekund, Flatruet hade noteringen 31 och Stekenjokk hade en vinstyrka på 28 m/s med toppnoteringen 36 m/s i byarna.

I Åre blåste det 34 meter per sekund vid kabinbanans bergstation, men i vindbyarna har det varit över 40 m/s. Nere i själva byn är det däremot lugnare med 14 m/s .

Hinder på vägarna

I trakterna öster om fjällen uppger SMHI att de kraftigaste vindbyarna kommer att bli i ett område kring Storsjön. Det finns också rapporter om hinder på flera vägar i form av nedblåsna träd. I Gävleborg var under kvällen flera hundra hushåll utan el i trakten av Hudiksvall.

Allmänheten uppmanas att hålla sig inomhus under kvällen och natten. Det skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Ett samverkansmöte har hållits med kommuner, räddningstjänsten, Region Jämtland Härjedalen, polisen samt el- och telefonbolag där vissa har tagit fram speciella åtgärder.

Stormen beräknas kulminera runt 19-tiden på juldagen. Då minskar vinden på fjälltopparna samtidigt som vinden fortsätter vara forsatt stark ända ner mot Gävleborrg.

Klass 2-varningar är utfärdad i fler län i Norrland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer