Mikael Roos Wåglin tror det finns en stor okunskap om vilka konsekvenser en brand kan medföra. Foto: SVT

Utbildning ska förhindra skolbränder

Publicerad

Konsekvenserna är stora om du anlägger en brand, men för få känner till dom. Och en lek går lätt över i ett allvarligt brandförlopp, förklarar brandmannen Mikael Roos Wåglin.

Räddningstjänsterna i länets kommuner satsar tillsammans med Brandskyddsföreningen, polisen och ett försäkringsbolag på annorlunda utryckningar.

Det handlar om att utbilda ungdomar på skolor där det förekommit skadegörelse och brandincidenter. Men för få skolor anmäler alla incidenter.

– Det är först när det blir större händelserna som det kommer till vår kännedom. Men det är jätteviktigt att man ringer in och rapporterar när det är små grejer också för det är så vi fångar upp de mer allvarliga grejerna, säger Mikael Roos Wåglin.

”Kan snabbt gå fel”

Nu åker man ut och pratar med klasser, grupper och vid vissa tillfällen blir det individuella samtal.

– Det handlar ofta om att de inte förstår hur allvarligt det är, både om konsekvenserna och hur fort det egentligen kan gå. Får man inte utbildning om det här så kan det snabbt gå fel.

Läs mer om konsekvenser vid anlagd brand här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.