Läget är under kontroll, menar Maria Persson, operativ fjällchef på STF om utbrottet av covid-19 på Storulvåns fjällstation. Foto: SVT

Utbrott av covid-19 på fjällstation

Uppdaterad
Publicerad

Storulvåns fjällstation i Västjämtland har fått ett utbrott av covid-19 bland personalen. Trots det så håller stationen öppet i helgen. Det berättar Maria Persson, operativ fjällchef på STF.

Under veckan blev flera i personalen sjuka och 25 personer har testats för covid-19. Fyra har konstaterats smittade, sex provsvar var negativa och övriga har i skrivande stund inte fått svar på sitt test.

Storulvåns fjällstation håller ändå öppet under helgen, som är den sista för säsongen. Hör mer i klippet ovan.

Coronaviruset i Jämtlands län

Vad säger smittskyddet?

SVT ställde frågan till regionens smittskyddsläkare vad som gäller vid liknande utbrott, om man rekommenderar en stängning omgående av fjällstationen på grund av utbrottet.

Svaret är att det beror på hur situationen ser ut. Följer man de rådande restriktionerna kring karantän, så att personal som är och misstänks vara smittade, inte umgås med personal som är frisk, eller har kontakt med gästerna, så kan verksamheten hållas öppen.

– Vid utbrottet i Storhogna till exempel valde man att stänga anläggningen på grund av personalbrist, säger smittskyddsläkare Annika Ersson.

Det vill säga verksamheten kunde inte drivas vidare eftersom så många ur personalen sattes i karantän.

Vid Storulvån hålls verksamheten igång med den personal som inte sitter i karantän.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet