Uteblivet återbesök fördröjde cancerdiagnos

Publicerad

Ett fel med bokningen hos en vårdgivare i Åre kommun ledde till att en kvinna med livmoderhalscancer fick sin diagnos fördröjd. Det framgår av en lex Maria-anmälan.

Kvinnan som fick sin cancerdiagnos fördröjd hade sökt vård för underlivsbesvär. Vid en första gynekologisk undersökning hittades inget avvikande, men vid en andra undersökning uppstod misstankar om cancer.

När kvinnan sedan skulle genomgå ännu en undersökning kunde den inte genomföras fullständigt och hon sattes därför upp på en väntelista i 3-4 veckor. Men på grund av ett fel i bokningsunderlaget kallades hon aldrig på återbesöket.

Tre månader senare sökte kvinnan själv akut vård på grund av blödning från underlivet. Hon skickades då till en kvinnoklinik där det kunde konstateras att hon hade livmoderhalscancer.

I anmälan står att patienten på grund av den fördröjda diagnosen och behandlingen av sjukdomen har risk för försämrad prognos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.