Utredning inledd av miljöåklagare

Publicerad

ÖSTERSUND Miljöåklagare Christer B Jarlås kommer att utreda om Östersunds kommun har brutit mot lagen i samband med vattenskandalen.

-Man har ju de facto levererat en smitta med dricksvattnet, och det får man inte göra. Det man får titta på är om vattenverket uppfyllt alla de krav man kan ställa på dem för att förhindra det, säger miljöåklagaren Christer B Jarlås till TT.

-Det finns ett antal paragrafer, framför allt i brottsbalken, som kan tillämpas på ett sånt här fall. Vållande till kroppsskada är en. Och bevisligen är det så att folk är magsjuka hemma och sjukskrivna till följd av parasiten. Det är just en sådan sjukdom det talas om i den paragrafen.

Bakspårning
Men Jarlås betonar att förundersökningen om smittspridningen nu främst är inriktad på att hitta smittkällan. Kommunens eventuella ansvar ska behandlas i ett senare skede.

Just nu pågår arbetet med att ringa in den misstänkta smittkällan. Utgångspunkten är det område i Storsjön med förhöjda halter av parasiten Cryptosporidium som hittades för två dagar sedan.
Det sker genom provtagning i till exempel bäckar och dagvattenledningar som mynnar ut i området med förhöjd parasithalt.

-Man måste bakspåra från de utloppen för att kunna avgränsa området tills man kommer till områden där det är ingen smitta, säger Christer B Jarlås.

Kan vara avlopp
TT: Vad kan vara smittkällan?
-Mänsklig avföring eller djuravföring, det handlar väl om bristfälliga eller trasiga avlopp skulle jag gissa utan att veta. Det är en tänkbar anledning, säger Jarlås.

Han kan inte säga hur lång tid det kommer att ta innan smittkällan hittats.

-Jag törs inte gissa, men det brukar ta tid att göra sådana här bakspårningar om man inte har tur, säger han.

Östersunds kommun håller en presskonferens klockan 14 på fredagen för att informera om situationen. Vad som kommer att meddelas ville inte informationschefen Eva Larsson berätta på fredagsmorgonen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer