Kärnan i den nya utredningen är att skotertrafiken tydligare ska styras över till de allmänna lederna. Foto: SVT arkiv

Fordonsskatt på snöskoter föreslås

Uppdaterad
Publicerad

Fler skoterleder – men det kommer att kosta pengar att köra på dem. Det här är en del i den utredning som presenterats för regeringen på fredagen.

Utredningen föreslår en fordonsskatt på snöskotrar på 180 kronor per år. Dessutom införs en avgift på 300 kronor som måste betalas om man tänkt sig att utnyttja ledsystemet. Det här gäller även för utländska förare som nyttjar svenska ledsystemet.

Ledavgiften ska användas till underhåll av lederna.

Det genomgående är att utredaren vill styra över så mycket som möjligt av terrängkörning till just lederna.

Ändå föreslår inte utredningen ett generellt förbud mot körning utanför lederna. Men, för att köra utanför lederna krävs markägarens tillstånd.

Undantag för den striktare hållningen är personer som jobbar med skogsbruk, jordbruk och rennäring. Likaså kan funktionshindrade få tillstånd att köra mera fritt om syftet är att jaga, fiska eller ägna sig åt andra friluftsaktiviteter.

Samma regelverk gäller för fyrhjulingar som skotrar.

Utredningen föreslår dessutom att resurser tillförs så att övervakningen av terrängkörningen blir mer omfattande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.