Hör Ole Sebastian Bach och Amalia Blindheim från Trondheim som var bland de första som kom över gränsen vid Storlien. Foto: Eva Danielson, SVT

Vaccinerade norrmän får åka till Sverige och handla utan karantän

Uppdaterad
Publicerad

Från och med klockan 15:00 på fredagen får norrmän som är fullt vaccinerade mot covid-19 åka till Sverige utan att behöva sitta i karantän efteråt. Men det var ingen större rusning under fredagen.

Även de som har haft covid det senaste halvåret får resa utomlands utan att behöva sitta i karantän efteråt.

Paret Amalia Blindheim och Ole Sebastian Bach från Trondheim kom till Storlien strax efter klockan 15. Det var definitivt ingen trängsel.

– Nej, men vi har storhandlat, säger Ole Sebastian Bach och packar bilen med kassar.

– Jag har en svensk väninna som jag kan träffa, säger Amalia Blindheim.

Sammanlagt beräknas ca 1,2 miljoner norrmän kunna dra till Sverige för att tillexempel handla eller titta till sina stugor. Norska polisen har varnat för att det kan uppstå köer vid gränserna eftersom alla som ska in i Norge igen ska kontrolleras.

De som reser tillbaka till Norge måste antingen göra ett covidtest vid gränsen eller testa sig inom två dagar efter ankomst.

SVT Jämtland kommer att finnas i Storlien under eftermiddagen för att se om det blir några köer av norrmän som vill till länet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.