Infektionsläkaren Lars-Erik Olofsson lärde sig prata swahili under sina år i Afrika. Foto: Fredrik Lundmark, SVT

Vaccinering mot covid-19 – Regionen satsar på att nå de som pratar swahili

Uppdaterad
Publicerad

I ett försök att få fler att vaccinera sig mot covid-19 gör nu Region Jämtland Härjedalen en extra satsning på att nå gruppen som talar swahili. 

Varje tisdag från klockan 15–19 har regionen drop-in vaccinering på familjecentralen i Torvalla, och nu gör man alltså en särskild satsning på att nå personer i länet som talar det afrikanska spåket swahili.

Infektionsläkaren Lars-Erik Olofsson i Östersund jobbade i Kongo och Tanzania i sin ungdom och lärde sig då att prata swahili – en kunskap som han upprätthållit sedan dess. Han kommer finnas på plats i Torvalla varje tisdag som en särskild hjälp för personer som talar swahili.

Coronaviruset i Jämtlands län

– Det är svårare att nå ut med information till vissa grupper. Pratar man inte svenska, engelska eller franska så bra, vilket ofta är fallet med personer som har swahili som grundspråk, är det svårt att hänga med i samhället. Därför satsar vi nu lite extra i en förhoppning att fler ska vaccinera sig, säger Lars-Erik Olofsson.

Hör infektionsläkaren Lars-Erik förklara mer om satsningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet