Folkhälsomyndigheten har beslutat om allmänna lokala råd i region Jämtland Härjedalen Foto: Pontus Lundahl, TT

Vad tycker du om de lokala råden i Jämtland län

Publicerad

Vi ska undvika fysisk kontakt, resor och att delta i fester och andra sammanhang där man träffar många människor. Råden gäller från i dag till och med den 13 december. Vad tycker du om råden? Kommer det att räcka? Kommer du att följa råden? Gå in i vår chatt och tyck till.

Vad tänker du om de nya restriktionerna för Jämtland?

Pinnat inlägg

Nu stänger vi chatten för i kväll. Tack för era synpunkter.

Pinnat inlägg

Tänker du sluta umgås med andra? Tänker du stanna hemma? Vad tycker du om de allmänna lokala råd som införs nu i Jämtlands län? Är det bra? Är det för sent?

Jämtlands-restriktioner • Äntligen skarpare restriktioner i Jämtland, hoppas att alla kommer att rätta sig efter dessa, att de tar till sig dessa på allvar nu. De som struntat i restriktionerna tidigare kanske inser att följer de inte riktlinjerna nu då kan de bli strängare igen. Och en sak till, det blir ännu längre tid som vi måste ha restriktioner om några trots allt struntar i reglerna framgent. Klarade de inte att hålla de lindriga riktlinjerna så lär de förhoppningsvis vilja minska ner smittan så långt det går så de slipper undan de skarpare reglerna som är nu. Ju bättre alla följer "måste-råden" desto snabbare återgång till det något mer normala livet. Inte än på bra länge men det kanske inte går alls om många struntar i restriktionerna även framåt i tiden, då blir det coronasmittan som vinner. Då kanske det inte blir möjligt att återkomma till ett mer normalt liv/samhälle. Så det är bara att "ta tjuren vid hornen" och kämpa sig igenom pandemin så fort som möjligt g m att hålla sig till de riktlinjer som är och hoppas på vaccin som kommer att hjälpa väldigt bra så att ingen kan smitta vidare sen. Då har vi förhoppningsvis nått fram till ett normalliv igen, och helt fungerande samhälle.👍❤ "tummen upp och hjärtat på rätt ställe"så blir det nog bra.

koshnav • det är jätte bra. men en person som lag hade en enkild firma hur man klara sig utan någon stöd......🤨🤨🤨

Kajsa • På tiden att de lokala råden kom. Nu måste vi vara solidariska och tänka på andra behov än våra egna.Jag tror att de flesta vill ha god vård om de blir sjuka. Då ska vi alla nu se till att hålla oss friska/inte smitta andra så inte sjukhusets alla vårdplatser upptas av patienter med Covid 19 och personalen blir utmattad. Smittskyddet säger att det är fint och ofarligt att fira jul i fjällen om man umgås enbart med sin familj. Tänker de inte på den belastning vården riskerar att utsättas för om länet fylls med turister? Det kommer fler jular. Kan vi inte bara acceptera läget och se fram emot nästa jul när förhoppningsvis läget är bättre? Att tänka på skidsemester mitt i en pandemi är lika absurt som att orkestern spelade när Titanic gick under!

Per Persson • Alla måste vi göra vad vi kan för att få slut på detta elände. Gör vi ingenting så blir det bara värre!

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Studenterna Elina Nyström, Rebecca Jämting och Amanda Bjuhr tycker att det börjar bli allvar nu med de lokala allmänna råden i Jämtland:

Jennie • Nödvändigt beslut tror jag för att individen ska bli medveten och att nu minska kedjan av smittade. Sen håller jag tummarna att alla individer följer det till sin bästa förmåga.
För desto snabbare vi tillämpar dessa råd i vår vardag desto snabbare kommer vi kunna återgå desto mer som vanligt i väntan på vaccin. Vi behöver hjälpas åt för alla anställda i våra samhällsbärande yrken går till jobbet varje dag. Att lärare kan ta emot barnen i klassen, att förskolan kan hålla öppet för våra yngsta så deras föräldrar kan gå till jobbet, för kassören på Ica, för all fantastisk vårdpersonal. Vi behöver visa RESPEKT mot dem genom att följa de råd som nu är.
Utan detta stannar Sverige och världen, då är vi en betydligt större kris än den som redan är!

Fyrbarnsmamma • Tips på hur man förklarar för barn/ungdomar att de ska fortsätta trängas på skolbussar och fortsätta träffa alla kompisar och klasskamrater på skoltid, men att det sen är stopp? Jag går bet...

Nej, det är en knepig fråga... Hoppas någon har ett bra svar.

Undersköterska i hemvård • Ett snabb test för oss i vården vore önskvärt, det tar en vecka innan provsvar....

Oj, en vecka låter som väldigt länge. När jag testade mig tog det tre dagar.

Kryddnejlikan • Det här är inte råd som du kan välja att följa om du har lust. Det är regler du SKA följa. Punkt slut! Håll ut!

Anonym • Hoppas att det kommer gälla för jul- och nyårshelg också. Jag som anställd på sjukhuset tycker att det hade varit en lättnadskänsla att slippa oroa sig för extra belastning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet