Arkivbild vindkraftverk Foto: Henrik Montgomery /TT

Vägledande dom: nej till höjda vindkraftverk i Strömsund

Uppdaterad
Publicerad
Strömsunds kommun har rätt att säga nej till höjda vindkraftverk i Bodhögarna. Det står klar i en vägledande dom från Svea Hovrätt.

2010 fick bolaget Statkraft Sverige Vind AB tillstånd att bygga 115 meter höga vindkraftverk i Bodhögarna i Ragunda och Strömsunds kommuner.

Fyra år senare ansökte bolaget om ändring av tillståndet. Bolaget ville få bygga 220 meter höga vindsnurror istället. Strömsunds kommun motsatte sig ändringen, men Miljöprövningsdelegationen och Mark-och miljödomstolen i Östersund gav bolaget tillstånd.

Kommunala vetot gäller

Strömsunds kommun överklagade till högsta instans, Mark-och miljööverdomstolen vid Svea Hovrätt. Kommunen ansåg att den kommunala vetorätten när det gäller vindkraft, även gäller för ändringar i tillståndet.

Nu har Svea Hovrätt kommit med sin dom, där man ger kommunen rätt. Kommunen måste tillstyrka även ändringar i tillståndet för en vindkraftspark. Annars gäller det kommunala vetot. Så här skriver domstolen:

Det framstår också som olämpligt att en verksamhetsutövare ska kunna kringgå den kommunala vetorätten genom att först anpassa ansökan efter kommunens krav och sedan återkomma med en ansökan om ändringstillstånd. En sådan ordning kan också antas föranleda onödiga processer och skulle dessutom riskera att leda till att kommuner – för att säkerställa att det inte uppförs vindkraftverk som har en annan utformning än de är beredda att godta – överhuvudtaget inte tillstyrker några etableringar.

Ja till höjda kraftverk i Ragunda

I ett parallellfall i Ragunda kommun som gäller Statkrafts vindkraftspark i Björkhöjden/Björkvattnet, river domstolen inte upp beslutet om höjda vindsnurror. Anledningen där är att Ragunda kommun har tillstyrkt ändringen i villkoren.

SVT Nyheter Jämtland har sökt företrädare för Statkraft Sverige Vind AB för att hör hur domen påverkar utbyggnaden av vindkraftsparkerna, men företaget vill analysera domen innan man uttalar sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer