Sandra Guldbrandsson, Bea Olsson och Isabelle Sand är tre av de värdar som bjuder på en stänkare med handsprit i julhandeln. Foto: SVT Jämtland

Värdar sprider frid i coronahandeln

Uppdaterad
Publicerad

De ser sig absolut inte som vakter, men däremot värdar som ska sprida harmoni i Östersund i coronatider. Allt för att stötta en handel som i år går på knäna redan innan julruschen.

– Vi ska sprida lite glädje i julhandeln, förklarar Bea Olsson som leder värdarna.

Det gäller förstås att inte ha för militant framtoning, då förstör man liksom hela grundtanken med julstämningen. I stället går de fram till folk i vimlet och bjuder på en skvätt handsprit och de blir en påminnelse om vad som gäller i pandemitider.

– Självklar är det så att man drar sig för att ge sig ut i julhandeln i år. Vi gör det här för att stötta den lokala handeln som behöver allt stöd den kan få just nu, säger Calle Hedman på Destination Östersund. Det är de som står för värdarna.

Och trots att det under fredagen var den så kallade Black Friday, som ska fungera som en kickstart för julhandeln, så var det ingen mera påtaglig trängsel längs gågatan i Östersund.

Marilene Westberg hade varit inne i en butik och handlat:

– Vi var inte fler där inne än att vi kunde hålla koll på var alla befann sig. Och alla steg åt sidan om någon ville fram, berättar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.