Foto: TT

Över 6000 vårdavvikelser hanterades felaktigt

Publicerad

Sedan 2011 har över 6400 avvikelser hanterats felaktigt, enligt en lex Maria-anmälning.

”Alla akuta ärenden har åtgärdats. Det har vi sett när vi granskat avvikelserna och jämfört med journalerna”, skriver Therese Eriksson, medicinskt ansvarig sjuksköterska, i ett mejl till Nyhetsbyrån Siren.

Den stora mängden avvikelser gäller i hela den kommunala vård- och omsorgsverksamheten.

Orsaken till missförhållandet – där 6400 avvikelser hanterats felaktigt – kan enligt lex Maria-anmälningen vara täta chefsbyten och bristande uppföljning. Vårdärendena har inte avslutats i avvikelsesystemet och ibland inte utretts eller följts upp. Nu ska alla akuta ärenden vara åtgärdade, enligt Therese Eriksson, som är medicinskt ansvarig sjuksköterska i kommunen.

Risk för patienten

Eftersom avvikelserna inte har hanterats korrekt har det inneburit risk för patienten. Men ingen vårdtagare ska ha drabbats.

”Det kan finnas risker med det om saker har missats. Turligt nog har ingen vårdtagare drabbats av vårdskada på grund av detta”, skriver Eriksson i ett mejl till Nyhetsbyrån Siren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.