Arkivbild. Foto: TT

Värdefull varg avlivad

Publicerad

Den genetiskt värdefulla varg som uppehållit sig på gränsen mellan Jämtland och Ångermanland är avlivad. Det meddelar Länsstyrelsen i Jämtland.

Igår eftermiddag fattade länsstyrelsen beslut om skyddsjakten efter att Naturvårdsverket beslutat att den inte skulle flyttas. Vid 14-tiden på tisdagen meddelande länsstyrelsen att vargen är avlivad.

Vargen upptäcktes först i Lövbergaområdet norr om Strömsund i januari och har därefter uppehållit sig i renskötselområde för flera samebyar. Vargens nattliga jakträder har splittrat renhjordarna och till slut såg inte länsstyrelsen någon annan lösning än att besluta om skyddsjakt på vargen.

– Länsstyrelsen har delegation på att besluta om skyddsjakt på vargar. Det är ingen skillnad när det rör sig om en genetiskt värdefull varg, sa Rickard Janson,  biträdande enhetschef på Naturvårdsverket, till SVT Jämtland innan jakten.

På tisdagsmorgonen lokaliserades vargen och avlivades. Vargen var en hanne som kom från Tiveden och den hade finsk-ryskt ursprung.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer