Vårdförbundet: ”Det handlar om ett missförstånd”

Uppdaterad
Publicerad

På Vårdförbundets kansli i Östersund är man väl medveten om att medlemmar valt att lämna förbundet. Orsaken är att man tror att vi stödjer regionledningen, säger Vårdförbundets ordförande Kerstin Lilja.

På kansliet förbereder man ett utskick till medlemmarna och en debattartikel. Man vill bromsa det misstroende som avhopparna förmedlar.

– Det är så tråkigt, säger Kerstin Lilja. Vi hoppas verkligen att de vill komma tillbaka.

”Arbetar för medlemmarna”

Kerstin Lilja betonar att den uppfattning som upprörda medlemmar nämnder – att förbundet stödjer regionledningen är en missuppfattning.

– Vi arbetar för medlemmarna och inte regionledningen. Det är självklart.

De som är besvikna på Vårdförbundet nämner flera skäl. Man menar att Vårdförbundet går i regionledningens ledband, förbundet arbetar för lite för att förbättra arbetsmiljön och man är besviken över att Vårdförbundet skrev under det nya arbetstidsavtalet.

Besvikelse mot förbundet

Det finns också en besvikelse över att förbundet inte går ut och visar sitt stöd för Mia Ajax som fick lämna sin chefstjänst på infektionskliniken efter att felaktigt ha bokat en lokal

– Där blir det svårt, säger Kerstin Lilja. Mia Ajax är inte med i Vårdförbundet.

Hör Vårdförbundets ordförande Kerstin Lilja om regionledningen och det nya avtalet i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.