Under torsdagen var det en vård- och omsorgsmässa i Östersund. Foto: SVT

Vårdmässa i Östersund lockade många nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

Catherine Lentz är säker på sin sak – hon vill jobba inom vården, helst med äldre. Och hon behövs. Inom äldreomsorgen finns det ett skriande behov av personal. Under torsdagen var det en rekryteringsmässa för vård- och omsorg i Östersund.

Catherine Lentz var en av dom som var på plats.

– Jag har ett stort intresse av att jobba inom vården och jag vill utbilda mig som undersköterska. Därför är jag här för att få veta mer om vad som gäller, vad som krävs och hur länge det tar, säger hon.

Under dagen fick nyfikna information, dessutom fick de prova på olika saker, som att ta blodtryck.

– Den här dagen är tänkt att locka till både långsiktig och kortsiktig rekrytering i Jämtlands län, säger Carina Rodhe som är ordförande för vård- och omsorgscollege.

Vill höja statusen

Det är väl känt att det råder stor personalbrist inom just vårdyrken. Något som kan bero på att branschen brottas med låg status.

– Med en sådan här mässa vill vi höja statusen och visa på att det finns många olika variationer av jobb inom vård och omsorg. Att det är roligt och varierande, säger Carina Rodhe.

Hjälper en sådan här mässa då?

– Ja, vi tror det. Vi hade en liknande mässa 2017 och den var väldigt uppskattad.

Majoriteten nyanlända

Under dagen var bland annat 100 ungdomar var kallade, men även Arbetsförmedlingen hade uppmanat alla arbetssökande att komma. När SVT var där var övervägande majoriteten nyanlända.

– Nyanlända är en rekryteringsbas som vi absolut vill ta tillvara på och som är otroligt värdefull, säger Carina Rodhe.

Hur viktiga är de nyanlända för vård- och omsorgen?

– Jag tror att de är nödvändiga, de kan på något sätt rädda vård- och omsorgen framgent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.