Det ligger kvar mängder av snö i fjällen i slutet av maj, bland annat här i Storlien, och länsstyrelsen i Jämtland förväntar sig en mycket kraftig vårflod i Storsjön. Foto: Eva Danielsson/SVT

Våldsam vårflod i Storsjön väntas i år

Uppdaterad
Publicerad

Vattenståndet i Storsjön är ovanligt lågt just nu. Men det kan bli ändring på det, både snabbt och kraftfullt. Det är ovanligt mycket snö i fjällen och länsstyrelsen befarar en vårflod i nivå med rekordåret 1995.

1995 bjöd på ett så kallat hundraårsflöde i länet. Indalsälven bröt fram som en galopperande buffelhjord genom landskapet och vattennivån i Storsjön bara steg och steg.

Räddningstjänsten bullade upp med sandsäckar kring bland annat Badhusparken, för att försöka hindra en förväntad förödelse. På parkeringsytan vid Thomée var ett tivoli uppställt och skulle alla elinstallationer där läggas under vatten så kunde man befara det värsta.

Vattenytan stannade till slut en knapp decimeter från stenkantens överdel längs hamnen.

Även om det just nu ser ut som en stenöken längs Storsjöns stränder, så kan scenariot snabbt förändras.

– 1995 använder vi som ett riktår. Blir det varmt i fjällen nu och dessutom kanske regn, då kan vi vänta oss en mycket kraftig vårflod, säger Björn Olofsson, som är länsstyrelsens samordnare vid naturolyckor.

”Ju senare vårfloden kommer, desto större chans är det att det blir varmt och snabb smältning.” Björn Olofsson, länsstyrelsens samordnare vid naturolyckor, berättar vilka faktorer som spelar in vid höga vårflöden. Foto: Bengt Eriksson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.