Rikard Grip berättar om de speciella arrangemangen vid värlscupavslutningen i Östersund 18-21 mars.

Världscupavslutning i Östersund: ”Håll er hemma i TV-soffan”

Uppdaterad
Publicerad

Om drygt två veckor, med början den 18 mars, arrangerar Östersund världscupavslutningen efter att norska Holmenkollen tvingats kasta in handduken. Men det blir en avslutning helt utan publik.

Med mycket kort varsel fick Östersund frågan av internationella skidskytteorganisationen, IBU, att ta över tävlingarna. Norska regeringen ansåg att smittorisken var för stor om tävlingarna som planerat skulle ha hållits i Oslo.

God beredskap

– Vi har haft en beredskap hela säsongen för att frågan kunde komma, om att ta över en tävling, men trodde egentligen inte att det skulle bli så här sent. Och nu är det själva världscupfinalen, men det fixar vi, säger Svenska Skidskytteförbundets generalsekreterare Rikard Grip.

Stor skillnad

Östersund har stor erfarenhet av tävlingsarrangemang, med tex ett VM för bara två år sedan. Men det här arrangemanget skiljer sig väldigt mycket mot annars. Det beror det på alla restriktioner och nya förhållningsregler med anledning av pandemin. Och självklart blir det tävlingar helt utan publik.

– Såklart jättetråkigt att vi tvingas tävla inför tomma läktare efter en så bra säsong och ett väldigt lyckat VM, säger Rikard Grip. Men vi får hoppas att våra åkare ändå känner stödet hemifrån TV-sofforna.

Bubblan

Alla aktiva, ledare och ca 300 funktionärer kommer att befinna sig i en bubbla och inne på arenan kommer de att röra sig inom strikt reglerade områden med enkelriktade stråk. Allt för att minimera kontakt och möjliga smittvägar.

I klippet hör du mer om förberedelserna och om det kan vara möjligt att se tävlingarna på plats ute i skogen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.