Marika Hopponen Westberg, naturvärd på Naturvärdarna i Frostviken uppmanar folk att inte bege sig ut på isarna just nu. Foto: Naturvärdarna i Frostviken/Privat

Varnar för svaga isar i Frostviken

Uppdaterad
Publicerad

Isarna på tjärnarna och sjöarna i trakterna kring Frostviken är tunna och man bör undvika att ge sig ut på dem. Det är organisationen Naturvärdarna i Frostviken som larmar om undermåliga isar efter att de gjort kontinuerliga kontroller av isarnas tjocklek.

Organisationen genomför årliga iskontroller, årets kontroller av isarna har pågått sedan i slutet november. Man har provborrat på ett antal tjärnar men kvalitén på isen har varit så pass dålig att man ännu inte kunnat ruska dem. Organisationen gör också bedömningen att man inte under några omständigheter ska köra med skoter på Jormsjön och de större sjöarna i området.

– Det är inte säkert att ge sig ut just nu alls, många isar är för tunna eller helt obefintliga. Att ge sig ut på isen nu är att riskera livet, säger Marika Hopponen Westberg, naturvärd på Naturvärdarna i Frostviken.

För att en is ska hålla för människor bör den vara omkring 10 centimeter tjock och för skoteråkning bör den vara 15 centimeter. Men kontrollerna visar att de nuvarande isarna inte är i närheten av dessa värden. Marika Hopponen Westberg hoppas dock att de ska blir mer stabila.

– Det är svårt att veta när isarna blir säkra men det kommer. Men innan man ska ut på isen bör man kontakta sin lokala skoterklubb för att höra hur läget ser ut, säger hon.

Även förra vintern var det flera isar som inte höll för skoteråkning på flera håll i länet. Staffan Lindberg, ordförande i Västjämtlands Snöskoterområde ger tips på vad man ska se upp på som skoterförare i klippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Staffan Lindberg är ordförande i Västjämtlands Snöskoterområde. Foto: Fredrik Lundmark SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer