Varslet som kom av sig

Publicerad

För ett år sedan skulle Arbetsförmedlingen reformeras. 4 000 tjänster skulle bort för att ge plats åt andra arbetsförmedlare. I dag är läget helt annat. Coronapandemin har lett till en varselvåg och nu rekryterar i stället Arbetsförmedlingen ny personal.

Ett 30-tal tjänster skulle skäras bort i länet. Det rörde sig om förmedlare som över disk hjälpte folk som sökte jobb.

– De flesta i Östersund kunde vi placera om till digitala kundtjänsten på Stadsdel Norr, berättar Christina Storm Wiklander, Arbetsförmedlingens regionchef.

Men på ett år har det hunnit hända mycket. Det kom en pandemi och flera arbetsplatser har tvingats varsla i Coronans spår.

– Det vi söker nu är en kategori som heter beslutshandläggare. När någon förlorar jobbet så gäller det att inte tappa sugen och där ska beslutshandläggarna se till att de aktiverar sig, exempelvis genom utbildning, förklarar Christina Storm Wiklander.

Den reformerade Arbetsförmedlingen var helt enkelt inte dimensionerad för en häftig lågkonjunktur med kraftigt stigande varsel. Annan personal har fått omplaceras och ikläda sig rollen som beslutshandläggare, i väntan på att nya rekryteras.

Inte minst i Jämtlandsl än väckte fjolårets nedskärningar upprördhet eftersom många förmedlingar i glesbygd rök under rödpennan.

– Vi har återöppnat några sådana kontor, men inte alla, berättar Christina Storm Wiklander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.