Den stora vattenläcka som inträffade i Lugnvik under måndagen är nu lagad. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Vattenläckan i Lugnvik lagad

Uppdaterad
Publicerad

Den vattenläcka som uppdagades i Lugnvik under måndagen har nu åtgärdats och vattnet har släppts på igen. Drabbade abonnenter uppmanas dock att koka sitt dricksvatten i väntan på att kommunen får provsvar.

Kokningsrekommendationen är en säkerhetsåtgärd som vidtas då vattnet varit avstängt och det varit trycklöst i ledningarna.

– Man vill inte chansa på att det har kommit in någon förorening, säger Marcus Kihlander, chef på ledningsnät på Östersunds kommun.

Reparationen av ledningen blev klar redan under måndagskvällen och vattenprover har skickats på kontroll. Under onsdagen förväntar sig kommunen få svar på proverna, och först då kan kokningsrekommendationen hävas.

– Det var en ledning som var lite äldre som gått sönder. Den är bytt på andra sidan vägen för bara några år sedan, men så var det en liten stump av den gamla kvar som nu gick sönder. Det är ett tydligt bevis på att vi behöver byta den också, säger Marcus Kihlander.

Kommunen har en del återställningsarbete av gatan kvar att göra under dagen innan arbetet kan anses som helt färdigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.