Stort intresse bland skolungdomar att besöka Nationellt vintersportcentrum i Östersund under vetenskapsveckan. Foto: SVT

Vetenskapsvecka – ska locka fler att bli forskare

Publicerad

Vad gör egentligen en forskare och vad forskas det om på Mittuniversitetet? Det kan man få reda på under Vetenskapsveckan som pågår just nu.

Flera mellanstadieelever besökte idag Vintersportcentrum i Östersund. För att lära sig mer om hur forskning går till, och hur det egentligen är att vara forskare:

– Det är spännande att vara här, säger Freja Ekeljung, elev från Vallaskolan.

Ett årligt evenemang

ForskarFredag är en del av European Researchers’ Night med aktiviteter i över 340 städer i Europa och samordnas nationellt av Vetenskap & Allmänhet. Nytt för i år är evenemanget sträcker sig under en hel Vetenskapsvecka för att nå fler målgrupper

– Hoppas att det här kan ge inspiration,  säger Helen Hanstock forskare Nationellt vintersportcentrum.

Under veckan arrangeras flera skolbesök på Mittuniversitetets olika forskningscentrum. Foto: SVT

Flera olika aktiviteter

Under veckan arrangeras skolbesök till olika forskningscenter och man kan även låna en forskare till sin klass på gymnasieskolan.

Det hela avslutas på fredag med en Science Afterwork på Storsjöteatern där ett gäng forskare berättar om det allra senaste inom olika ämnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.