Daniel Lundh, stationsbefäl vid polisen i Östersund: ”Vi borde samarbeta” Foto: SVT

Polisen: ”Vi borde sätta oss ner och samarbeta”

Publicerad

Vad händer med berusade personer efter den första november, då Tillnyktringsenheten läggs ner? Ingen vet riktigt, och vems ansvar det är är inte heller klart.

Igår kom beskedet att Tillnyktringsenheten i Östersund läggs ner, då kommunerna inte längre vill vara med och finansiera verksamheten. Vad som händer då med berusade personer är oklart.

– Nu måste kommunerna fundera på vad man gör med de berusade som inte behöver medicinsk vård, säger regionrådet Ann-Marie Johansson (S). Tidigare har de kunnat nyktra till på Tillnyktringsenheten.

”De är i sämre skick”

Daniel Lundh är ett av flera stationsbefäl hos polisen i Östersund. Han får fatta beslut om berusade personer som polisen tar om hand ska läggas i fyllecell eller inte. Efter det att Östersunds kommun inte förlängde sitt avtal med Tillnyktringsenheten den 1:a juli har han märkt en skillnad på vilka som hamnar i fyllecell:

– De är i sämre skick, säger han. De som vi tidigare har kört till TNE hamnar här. Det innebär att vi oftare få tillkalla medicinsk personal som får göra en bedömning.

TV: Se hela reportaget i SVT Play

Daniel Lundh tycker att alla tre parter; polisen, kommunerna och regionen ska sätta sig ner och komma fram till en lösning.

– Om vi inte kommer till en lösning på TNE så kommer vi att få många fler unga vuxna hos oss vid skolavslutningen. Det är ju inte det roligaste efter ett studentfirande att hamna här. Det hade nog varit skönare för personen i fråga att vakna upp på TNE.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.