Tomas Andersson och Lars Önegård är lärare på fordonsprogrammet i Östersund. Foto: SVT

”Vi får anpassa utbildningen – det praktiska får komma senare”

Publicerad

Distansundervisning för länets gymnasieelever ska fortsätta åtminstone fram till den 24:e januari. Det kräver inte bara mer av eleverna, även lärarna tvingas anpassa undervisningen.

– Det har gått lite bättre än vad jag vågade hoppas på, men visst finns det problem. Distansundervisning kräver mer disciplin, framförallt av eleverna. Det säger Tomas Andersson som är lärare i bland annat Samhällskunskap på fordonsprogrammet.

Svårt med praktiska moment på distans

En utbildning som fordonsgymnasiet, med så många praktiska moment, har naturligtvis extra svårt att bedriva all undervisning på distans.

Coronaviruset i Jämtlands län

Under höstterminen har man tagit in elever i mindre grupper för att kunna ha en viss praktisk undervisning också, men efter jullovet och fram till den 24:e januari kommer man inte göra det.

– Självklart tycker många elever att det är jobbigt. Har man sökt fordonsprogrammet är det de praktiska momenten man tycker är roligt. Nu tvingas vi ju förändra årsplaneringen, så det kommer bli väldigt mycket praktiska moment senare i stället, säger Lars Önegård som undervisar i tunga fordon.

Vad händer om distansundervisningen måste fortsätta?

– Då börjar det bli riktigt utmanande, men ett tag till skulle vi klara det.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet