Foto: SVT Design/Polisen

”Vi ska vara på plats”

Publicerad

Polisens avdelning för särskilda utredningar ska nu utreda om något fel begicks när ingen patrull skickades då asylsökande anmält att de blev beskjutna.

Det var för elva dagar sedan som polisens ledningscentral i Umeå, RLC, fick ett larm om att asylsökande i en by i Strömsunds kommun hade beskjutits med jaktvapen när de ville ta bilder på djur på en gård. RLC skickade ingen patrull, eftersom man inte bedömde situationen som akut.

Det fick polisområdeschefen Stephen Jerand att gå i taket i förra veckan.

– När vi har ärenden då skjutvapen är inblandade och definitivt när folk är beskjutna ska vi agera omgående, sade Stephen Jerand till SVT Nyheter Jämtland.

Han tog kontakt med ledningen för RLC och den operativa enheten vid polisens Region Nord för att kräva svar. Nu har hanteringen anmälts till polisens avdelning för särskilda utredningar, så att det kan utredas om något fel begåtts.

– Jag kan förstå att det låter konstigt att vi inte var på plats, säger Pontus Fälldin polismästare och chef för den operativa enheten i Region Nord.

– I normalfallet ska vi vara på plats när det handlar om skjutningar och vapenbrott. Med anledning av det så fattade jag beslut om att skriva en anmälan så att någon annan ska granska om vi har gjort rätt eller inte, så att inte vi själva gör det, avslutar Pontus Fälldin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Beskjutning i Strömsund

Mer i ämnet