Lars Liljedahl är vård och omsorgschef vid Östersunds kommun.

Vårdpersonal agerade direkt efter att kvinna undsattes av polis

Uppdaterad
Publicerad

Det var Östersunds kommun och vårdbolaget Förenade care som tillsammans hade ansvar för kvinnans vård när polisen fann henne.

Dagen innan polisen fann kvinnan hade hon flyttat från en annan kommun och in i lägenheten i Östersund. Samma dag som hon flyttade in var också vårdbolaget Förenade care och Östersunds kommun till henne för att upprätta en vårdplan. Där ingick fem hemtjänstbesök per dygn. Förenade care skulle ha hand om hemtjänsten dagtid medan Östersunds kommun skulle sköta om nattbesöken.

SVT har pratat med båda huvudmännen. Båda beklagar det som inträffat men pekar på att kvinnan mådde bra när de gjorde sina respektive besök.

– Och sedan visar det sig att under natten så ökade oron och den psykiska välbefinnandet försvann, säger Lars Liljedahl som är vård och omsorgschef på Östersunds kommun.

Något som resulterar i att lägenheten ser ut som den gör när polisen kommer dit, menar han.

Tackar polis och granne

Båda huvudmännen har fått polisens rapport. Direkt när de fick höra om det insåg de också att de insatser de kommit överens om med kvinnan inte var tillräckliga.

– Vi beslutade att sätta in så kallat vak, det vill säga att en person befann sig hemma hos kvinnan hela tiden tills det blev vardag och kommunens biståndsenhet kunde ordna en plats på ett vårdboende, säger Veronica Lundgren som är regionchef på Förenade care.

Vad tänker du om det inträffade?

– Jag tycker det är oerhört tråkigt och tragiskt när en människa är ensam och sådant här inträffar. Då känns det skönt att veta att samhällets skydd ändå fungerar, säger hon.

Något som även Lars Liljedahl poängterar.

– Vi är tacksamma och glada över att både grannar och polis var där och signalerade att det inte fungerade, säger han. 

Hur mår kvinnan i dag?

– Hon mår efter omständigheterna bra, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.