Henrik Lundmark, fastighetschef på Diös, hoppas på en givande dialog med allmänheten. Foto: SVT

Byggplaner i Östersund: ”Vi vill ha dialog kring Gustav III:s torg”

Uppdaterad
Publicerad

I fredags öppnade Östersundsrummet, en lokal strax nedanför busstorget dit allmänheten kan gå för att få veta mer om byggplanerna och komma med idéer.

För ganska precis två år sedan tecknade kommunen ett markanvisningsavtal med fastighetsbolaget Diös för exploatering av Gustav III:s torg och busstorget i Östersund.

Diös vill riva den befintliga byggnaden och bygga ett nytt kvarter som ska innehålla allt från hotell, kontor, bostäder men även ett nytt resecentrum.

Några exakta planer på hur kvarteret ska se ut visar man inte upp just nu, eftersom man håller på att jobba fram en detaljplan tillsammans med kommunen.

– Det finns naturligtvis skisser och ritningar, men vi gör små ändringar hela tiden. Det är en pågående process och vi kommer att ha ett någorlunda färdigt material i december, säger Henrik Lundmark, fastighetschef på Diös.

Vill ha medborgarnas idéer

I en lokal på Hamngatan 13 som man kallar ”Östersundsrummet” vill man nu också ge allmänheten en chans att få information om projektet, samt tycka till och komma med idéer.

Östersundsborna uppmanas att tycka till och komma med idéer. Foto: SVT

En viktig del av projektet är vad som ska hända med kollektivtrafiken, både länstrafik och stadsbussar, som idag utgår från platsen.

– Medborgardialogen är viktig och vi har tidigare haft en workshop om vilka behov som finns. Den här lokalen är också ett sätt att fånga in idéer från medborgarna, snarare än att vi ska presentera ett färdigt material, säger Ante Åkerström, projektledare för hållbart resande.

I videon ovan kan du höra mer om planerna för Gustav III:s torg och busstorget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.