Vildsvinen har ökat explosionsartat i södra Sverige men utbredningen har begränsat sig till Götaland och Svealand bortsett från enstaka observationer längre norrut i Hälsningland Foto: Lars-Gunnar Wagenius

Vildsvin i Härjdalen

Uppdaterad
Publicerad

En förvånad älgjägare blev attackerad av ett ilsket vildsvin – i marker i norra Härjdalen där djuren aldrig tidigare synts till

Ett vildsvin sköts i samband med älgjakt i norra Härjedalen igår. Antagligen handlar det om en av de nordligaste observationerna av vildsvin i modern tid.

Hundföraren och naturbevakaren Lars-Gunnar Wagenius trodde att det var en björn som han och hans hund hade att göra med i området mellan Storsjö och Särvsjön i Härjedalen.

Vildsvinet attackerade jägaren

När vildsvinet dök upp blev han minst sagt förvånad men lyckades skjuta djuret som gick till attack mot både honom och hunden. Att det fanns vildsvin i trakten hade han ingen aning om.

– Det har ju förekommit rapporter nerifrån Sveg men inte här, konstaterar han.

Vildsvinen har ökat explosionsartat i södra Sverige men utbredningen har begränsat sig till Götaland och Svealand bortsett från enstaka observationer längre norrut i Hälsningland.

Halvtama svin i Sälen

I Sälenfjällen finns sedan ett antal år tillbaka en grupp vildsvin men där handlar det om halvtama djur som matas dagligen.

Vildsvin bedöms inte kunna klara sig på egen hand vintertid i områden med sträng kyla och mycket snö. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.