Jörgen Blom (V) vill att det ska gå att tipsa om missförhållanden anonymt. Han vill ha en visselblåsarfunktion i Krokoms kommun. Foto: SVT

Visselblåsare uppmuntras i Krokom

Publicerad

Att larma om missförhållanden är svårt i små kommuner där alla har kopplingar till varandra, säger Jörgen Blom (V). Nu vill han att Krokoms kommun inför en visselblåsarfunktion.

– Man jobbar tillsammans, är med i samma idrottsförening, man är från samma by och  umgås privat. Då är blir det svårt när det blir misförhållanden. Det är svårt att stå med sitt namn, säger Jörgen Blom (V).

Det blev tydligt i samband med avslöjandet att anställda inom LSS fuskat med arbetstider, något som SVT Nyheter Jämtland uppmärksammade i november.

Sattes i system av anställda – unga timvikarier slog larm

Vissa anställda hade utarbetat en kultur där man la boende med utvecklingsstörning och funktionsnedsättning tidigt på kvällen för att man skulle kunna turas om att gå hem.

Ingen anställd tog upp frågan. Det hela uppdagades först under sommaren 2017 när unga timvikarier slog larm.

Oroliga för att ses som svikare

Enligt fackförbundet Kommunal var vikarierna oroliga för att ses som svikare. Därför anser Jörgen Blom att kommunen ska införa en visselblåsarfunktion.

– Där det ska gå att anonymt rapporter om misstänkta missförhållanden. Jag tror att det finns politisk majoritet för en visselblåsarfunktion i kommunen. Det är viktigt att kunna tipsa om missförhållanden utan att vara orolig för repressalier från arbetsgivare eller arbetskamrater, säger Jörgen Blom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Missförhållanden på LSS-boende i Krokom

Mer i ämnet