Anna Ingridsdotter Bäckman vet inte om hennes son Eldgrimm kommer att ha kvar sin elevassistent till hösten. Något som oroar. Foto: SVT

Förälder orolig över skolbesparingar

Uppdaterad
Publicerad

Eldgrimm är 7 år och har autism. På skolan har han en särskild resurs som är med honom hela dagarna. Och det är en förutsättning för att han ska få en fungerande vardag berättar hans mamma Anna Ingridsdotter Bäckman.

SVT har i veckan berättat att grundskolorna i Östersunds kommun har stora besparingskrav. Rektorer har gått samman och i ett öppet brev till politikerna har de berättat hur det slår på verksamheten. Anna Ingridsdotter Bäckman har följt nyheten noggrant och hon är mycket orolig.

– Vi vet inte hur det kommer att bli för Eldgrimm, säger hon.

Östersunds skolor i omorganisation

Hennes son Eldgrimm är 7 år och går i förskoleklass på Lillsjöskolan. Han har autism och har i dagsläget en särskild elevassistent som är med honom på skolan.

Hört att elevassistent kan försvinna

Nu har Anna fått höra att Eldgrimm kan förlora sin elevassistent till hösten och att fritidsledare istället ska hjälpa honom på dagarna.

– Det kommer att bli katastrof, säger hon.

På Lillsjöskolan meddelar rektorn Lars-Ivar Hansson att han inte uttalar sig om enskilda barn. Han poängterar dock att organisationen inte är klar än vad gäller den kommande höstterminen. Han kan därför inte svara på hur skolans resurser kommer att fördelas och användas, varken för Eldgrimm eller någon annan.

Samtidigt visar brevet från de 24 rektorerna att skolorna kan få tuffa prioriteringar utifrån det ekonomiska läge de befinner sig i. Det är dock inget som Lars-Ivar Hansson vill kommentera i dagsläget, men Anna Ingridsdotter Bäckman är bekymrad.

-  Det kommer att bli en orolig sommar, säger hon.

Hör henne berätta mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Östersunds skolor i omorganisation

Mer i ämnet