Jimmy Jansson (S) tycker att socialdemokraterna har duckat för migrationsfrågan och efterlyser en tydligare och mer sammanhållen politik. Foto: SVT

Jimmy Jansson (S) vill se krav för svenskt medborgarskap

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, Jimmy Jansson (S), ger i ett utspel en känga till sitt eget parti för att sakna en tydlig politik för migration och integration. Han uppmanar också partiet att ta ett helhetsgrepp om frågan.

– Jag anser att om inte partiet tar ett stadigt grepp kring den här frågan så kommer socialdemokratin att få stora problem med sin legitimitet som en viktig politisk rörelse i Sverige i framtiden, säger Jimmy Jansson till SVT och fortsätter:

– På det här området har det funnits en viss rädsla på grund av att inte vilja förknippas med extrema krafter på högerkanten, rasistiska organisationer och partier. Men det får inte hindra vårt eget parti att utifrån vår ideologi formulera vettiga lösningar som svenska folket kan tycka är bra.

Lyfter flera områden

Jansson radar i ett inlägg på facebook upp flera frågor där han tycker att socialdemokraterna borde förtydliga sin hållning, och klargör samtidigt var han själv står. Det här är några exempel.

  • Krav på motprestation för medborgarskap. Enligt Jimmy Jansson borde egen försörjning och kunskaper i svenska vara ett minimikrav för att ”få inträda i den gemenskap som en av världens bästa välfärdsstater utgör”.
  • En tydlig skillnad på vilken välfärd som bara är tillgänglig för medborgare. Jansson menar att utbildning och akutsjukvård är rättigheter för alla, men att bidrag och andra skyddsnät inte är självklart om man inte bidrar tillbaka till välfärden.
  • Ersättningar för asylsökningar. Jimmy Jansson anser att det inte är självklart med ersättningar för de som söker asyl, och att det idag saknas koppling mellan sökande, krav på motprestation och utbetalda ersättningar. ”Gör din plikt kräv din rätt du vet. Det måste klargöras från dag ett.

Socialdemokraternas partisekreterare, Lena Rådström Baastad, kommenterar Janssons utspel så här i ett skriftligt svar till SVT:

– Hur Sverige ska klara integrationen i framtiden är en viktig fråga för oss socialdemokrater, det är också därför vi gjorde en stor omställning inom de områdena på förra kongressen. Vi är ett stort parti som behöver ha en bred debatt i alla politiska frågor. Jag välkomnar att fler är med och för en konstruktiv diskussion om vår politik, såväl inom både integrations- och migrationsområdet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.