Foto: Andreas Söderlund, SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

14-åriga Alice tal efter mordet på Gica: ”Tillsammans gör vi världen bättre” 

Uppdaterad
Publicerad

I ett känslosamt tal slog 14-åriga Alice Snälls ett slag för alla människors lika värde.
Hon var en av talarna när hundratals samlades i Huskvarna i en stor manifestation med anledning av mordet på tiggaren Gheorge ”Gica” Hortolemei-Lupu.
– Vi kan tillsammans göra världen till en bättre plats, sade hon i talet.

Läs hela talet här:

”Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De har utrustats med vförnuft och samvete och bör handla gentemot varandra i en anda av gemenskap.

År 1948 beslutade FN om sin deklaration av de mänskliga rättigheterna. 70 år har vi haft på oss, men ändå tar inte alla hänsyn till de här riktlinjerna. Jag tycker att det är bra att FN anser att vi människor har utrustats med förnuft och samvete. Det måste betyda att vi har förmågan att göra rätt och skapa förändring när allt inte står rätt till. Det är tur eftersom det finns väldigt mycket som borde vara annorlunda. Vi kanske inte alltid förstår hur mycket orättvisor och hemskheter det finns. Vi lever i vår egna bubbla. Vi hör om saker, ser det på tv och på sociala medier, men jag tror ändå inte riktigt vi förstår. Inte förrän det påverkar oss själva.

Om vi gör saker med tanke på andra, eller som FN säger, handlar i en anda av gemenskap kan vi skapa förändring. Du kan säga ifrån när någon behandlas fel, du kan stå upp för allas lika värde, du kan skapa gemenskap och vänskap runt omkring dig och vi kan tillsammans göra världen till en bättre plats.

Som Astrid Lindgren sa: ”Ibland måste man göra saker man inte vågar, annars är man ingen människa utan bara en liten lort.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet "Gica"

Mer i ämnet