14-årige pojkens försvarare: ”Pojkstreck som har gått fel”

Publicerad

De två tonåringarna misstänks ha mördat hemlöse trebarnspappan Gheorge Hortolomei-Lupu, även kallad Gica.
Båda nekar till mord och vållande till 48-åringens död.
– Min klient erkänner viss våldsanvändning, men han nekar till anklagelserna om mord, säger 14-åringens försvarsadvokat Martin Cullberg.

Det blev som väntat en rättegång bakom stängda dörrar efter att åklagaren presenterat sina yrkanden. I första hand anklagas de två tonåringarna för att med sparkar och slag på huvud och kropp ha slagit ihjäl Gheorge Hortolomei-Lupus.

Enligt åtalet använde de en livboj, skylt och vägkon i misshandeln, som även fortsatte efter att den hemlöse mannen låg till synes avsvimmad på marken. I andra hand anklagas de för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död.

14-åringen är inte straffmyndig och mot honom väcks en så kallad bevistalan, som innebär att han inte kan dömas för brott. I stället väntas han få sociala insatser om man anser att han är skyldig.

”Pojkstreck som gått fel”

Gheorge Hortolomei-Lupu hade levt på att panta och tigga i Huskvarna i flera år och var känd för många invånare i området. Men han var också trakasserad av tonåringar, däribland de misstänkta pojkarna. De hade gett 48-åringen öknamnet ”Råttan”, vilket var känt både bland unga och vuxna, enligt utredningen.

14-åringens försvarare Martin Cullberg:

– Det är nåt sorts pojkstreck som går fel. Egentligen är det en form av trakasserier. Man har gett sig på den här målsäganden gång på gång, man har kastat äpplen på honom etcetera. Nånting händer den här gången som gör att det eskalerar.

”Har stor ånger”

Vad som gör att trakasserierna urartar, vet han inte riktigt.

– Det får vi se under rättegången.

Vad säger 14-åringen i dag om det som hänt?

– Han har stor ånger och mår jättedåligt över det här. Skulle han ha kunnat backa bandet så hade han gjort det, säger Martin Cullberg.

Anders Tolke som försvarar 16-åringen vill inte kommentera hur klienten mår, mer än att han förnekar åklagarens rubriceringar.

– Sen vad min klient har att berätta om själva händelsen, vill jag inte kommentera.

Rättegången blir klar i mitten av december.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet "Gica"

Mer i ämnet